مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

IUDچیست؟

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: میانگین: ]

ایودی  به‌معنی دستگاهی است که درون رحم قرار داده می‌شود. این دستگاه میله‌ای کوچک به‌شکل حرف تی انگلیسی است که باید به‌وسیله‌ی پزشک زنان درون رحم قرار بگیرد. آی‌ یو دی با ترشح ماده‌ای به‌نام پروژستین (یک نوع پروژسترون مصنوعی) یا آزاد کردن یون‌های مس مانع لقاح تخمک و اسپرم می‌شود.

عملکرد آی یو دی چگونه است؟

فهرست محتوا

دو نوع آی یو دی وجود دارد: هورمونی و مسی، عملکرد نوع هورمونی اندکی متفاوت است. هورمون پروژستینی که از این دستگاه‌ها ترشح می‌شود، مخاط ضخیمی در دهانه‌ی رحم به‌وجود می‌آورد که اسپرم نمی‌تواند به آن نفوذ پیدا کند. هم چنین این هورمون جداره‌ی رحم را نازک می‌کنند و مانع کاشت تخمک لقاح‌یافته می‌شود، آی‌ یو دی مسی با آزاد کردن یون‌های مس که ماده‌ای سمی برای اسپرم‌هاست، توانایی حرکت را از آن ها می‌گیرد.

 

میزان اثرگذاری آی یو دی چقدر است؟

میزان شکست آی یو دی بین ۰٫۲ تا ۰٫۸ درصد است؛ این درحالی است که میزان شکست قرص های ضد بارداری ۹ درصد و کاندوم ۱۸ درصد است. طول عمر آی یو دی براساس نوع آن بین ۳ تا ۱۰ سال است.

انواع آیودی مسی

آی یودی کاپرتی 380

یعنی به میزان 380 میلیمتر از  مساحت قسمت افق و عمودی آن را مس تشکیل داده است، مس های موجود در این وسیله بر روی اسپرم ها تاثیر می گذارند و در  کار آن ها اختلال ایجاد می کنند این نوع از آیودی یکی از پر مصرف ترین و شایع ترین نوع آیودی ها می باشد.

۲. آیودی سی یو سیف

از ظریف ترین و کوچک ترین مدل های آیودی می باشند به همین علت این مدل از آیودی برای خانم هایی که تا به حال بار دار نشده اند مناسب است تیغه ی تی شکل  این آیودی بسیار باریک است و دوز مس آن هم به نسبت بقیه آیودی ها کم تر میباشد

بیشتر بخوانید
پارگی کیسه آب و مراقبت های پزشکی

۳.آیودی مولتی لود

این نوع از آیودی به دلیل شکل ظاهری آن برا خانم هایی مناسب است ک رحم بزرگ تر و بارداری های متعددی داشته اند گاهی اوقات بیماران در طول استفاده از آیودی شکایت از خروج آن را دارند آیودی های مولتی لود با دوز مس  متعادل به دلیل شکل ظاهری شان به سادگی از دهانه رحم خارج نمیشود و به اصطلاح عامه نمی افتنداین نوع از آیودی ها یک روش پیشگیری از بارداری مناسب برای خانم های چندزایی است که تمایل ب استفاده از آیودی دارند.

تا چه زمانی ای یو دی تاثیر می گذارد؟

در ابتدا بهتر است بدانید عملکرد انواع مختلفی از آی یو دی ها متفاوت است، به عنوان مثال در آی یو دی های از جنس مسی که در همان هنگام کارگذاری تاثیر گذار است و در نوع هورمونی ها در مدت 7 روز پس از جایگذاری آن داخل رحم شروع به تاثیر گذاری می کند. البته که در استفاده از هر نوع آن باید جانب احتیاط را رعایت کرد و تا مدت 7 روز از روش های دیگری هم برای پیشگیری از بارداری کمک گرفت. به همین رو احتمال بارداری در کسانی که از آی یو دی بسیار کم است.

چه کسانی نمی توانند از این دستگاه استفاده کنند؟

موارد منع مصرف IUD عبارت اند از:

  1. افرادی که به انواع بیماری های خاصی مانند: ویلسون مبتلا باشند.
  2. کسانی که در معرض خطر اندوکاردیت
  3. خانم هایی که به تازگی ازدواج کرده اند و هنوز صاحب هیچ فرزندی نشده اند.

عوارض برداشتن آی یو دی

با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است، متخصصین بسیاری بر این باورند که استفاده از این دستگاه برای جلوگیری از بارداری می تواند عوارضی را در پی داشته باشد که در ادامه به برخی از شایع ترین آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • ابتلا به عفونت های زنانه مکرر که در پاره ای از موارد شماهده شده است که همین عفونت ها در نهایت منجر به نازایی خانم شده است.
  • خونریزی های غیر طبیعی و غیر قابل کنترل
  • آسیب وارد شدن به رحم
  • احساس درد در ناحیه شکمی و زیر شکم
  • احتمال بروز بیش ا زحد ترشحات واژینال آبکی
بیشتر بخوانید
اعضای بدن شما در دوران بارداری

به همین خاطر است که متخصصین این حوزه درمانی به خانم های که قصد جلوگیری از بارداری را دارند توصیه می کنند که از قرص های با هورمون های بسیار کم مصرف کنند آن هم در شرایطی که به بیماری های فشار خون یا دیابت مبتلا نباشند. علاوه بر آن استفاده از انواع مختلف کاندوم ها نیز می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای این نروش های جلوگیری به حساب آیند.

نتیجه گیری

در ا[ر این که باید به شکما توصیه کنیم که چنانچه قصد انجام چنین کاری را دارید حتما از بهترین متخصص زنان در تهران کمک بگیرید و هم چنین از نوع مرغوب این دستگاه استفاده کنید. تا به نتایج دلخواه خود دست یابید.

جهت دریافت مشاوره و برقراری ارتباط با خانم دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم می توانید از طریق موارد زیر اقدام کنید.

صفحه اینستاگرام

شماره تلفن: 02166125753

بیشتر بخوانید: علت بارداری خارج از رحم

دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم

فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان سال 1386 از دانشگاه علوم پزشکی ایران

فارغ التحصیل دکترا حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1373

فلوشیپ پرناتولوژی از بیمارستان صارم سال 1393

عضو جامعه جراحان اروپا NESA

دارای بیش از 15 سال کار در حیطه جراحی و بیماری های زنان و زایمان در بیمارستان های تهران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با پزشک