مراقبت های دوران بارداری
فهرست محتوا
مراقبت های دوران بارداری یکی از مهم ترین مسائلی است که خانم های باردار باید به آن اهمیت دهند. داشتن سبک زندگی سالم و مراجعه به پزشک می تواند از جمله این مراقبت ها باشد. هر چه فرد به مراقبت ها اهمیت بیشتری بدهد، قطعا بارداری سالم و زایمان ایمن تری را خواهد داشت.
خانم های باردار حتما باید تحت نظر پزشک باشند. در این جلسات، پزشک به بررسی سوابق پزشکی مادر می پردازد. آزمایش خون و ادرار انجام می شود تا ابتلا به هر گونه بیماری و یا عفونت مشخص گردد. در آزمایش ادرار وجود باکتری، بالا بودن سطح قند ادرار که می تواند نشانه ای از دیابت باشد، بالا بودن سطح پروتئین بررسی خواهد شد.
انواع آزمایشات دوران بارداری
در آزمایش خون نیز مواردی مانند شمارش گلبول های خون، نوع گروه خونی، سطح آهن و یا بیماری های عفونی بررسی خواهد شد.
ممکن است با توجه به شرایط مادر، برخی دیگر تست ها نیز انجام شوند. از جمله:
- معاینه لگنی، به منظور بررسی اندازه و فرم رحم
- پاپ اسمیر، به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم
- اولتراسوند، به منظور بررسی وضعیت رشد و قرارگیری جنین
در ماه هفتم و هشتم، مادر باید هر دو هفته یک بار به مطب مراجعه کند. ماه آخر بارداری نیز هفته ای یک بار. در هر جلسه، ضربان قلب جنین و فشار خون مادر بررسی خواهد شد.
برخی دیگر مراقبت های دوران بارداری عبارتند از:
- افزایش وزن تا چه میزان مطلوب است؟
در این خصوص، حتما باید با پزشک مشورت شود چرا که برای هر فرد متفاوت خواهد بود. در خانم هایی هنگام بارداری وزن کمی دارند، افزایش وزن بیشتری مجاز است. اما خانم های چاق، نباید اضافه وزن زیادی داشته باشند.
در دوران بارداری، رژیم غذایی باید به چه صورت باشد؟
یک خانم باردار باید رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشد و به آن چه که می خورد و می آشامد اهمیت دهد.
- از خوردن مواد غذایی خام مانند گوشت و تخم مرغ خام باید خودداری شود. ماهی نباید بیش از دو مرتبه در هفته مصرف شود. ماهی، حاوی مقادیر بالایی جیوه است که می تواند برای سلامت جنین مضر باشد.
- مصرف میوه و سبزیجات تازه همواره توصیه می شود.
- در طول روز باید محصولات لبنی خورده شود. این قبیل محصولات حاوی مقادیر کافی کلسیم هستند که به استخوان سازی کمک می کنند. از مصرف شیرهای غیر پاستوریزه باید خودداری شود، چرا که ممکن است حاوی باکتری هایی باشند که منجر به بروز عفونت شوند.
- از مصرف شیرین کننده های مصنوعی باید تا حد امکان خودداری شود.
- از خوردن بیش از یک تا دو فنجان قهوه و یا سایر نوشیدنی های کافئینی در طول روز باید خودداری شود.
- در دوران بارداری، چه داروهایی را می توان مصرف کرد؟
حتما در خصوص داروهای مصرفی با پزشک مشورت داشته باشید. از جمله داروهای تجویز شده و یا داروهای مسکن. مصرف این قبیل داروها به خصوص در سه ماهه اول بارداری، می توانند باعث نقایص تولد شوند.
آیا می توان ویتامین مصرف کرد؟
خانم های باردار باید روزانه حداقل 400 میکروگرم فولیک اسید مصرف کنند تا از بروز مشکلات مربوط به مغز ستون فقرات در نوزاد پیشگیری به عمل آید. توصیه می شود مصرف فولیک اسید از قبل از بارداری آغاز شود.
اما توجه داشته باشید، از مصرف خودسرانه سایر ویتامین ها و مکمل ها باید در این دوران خودداری شود.
آیا در دوران بارداری می توان ورزش کرد؟
بله، مگر این که محدودیتی از سمت پزشک اعلام شده باشد. ورزش کردن به خانم های باردار کمک می کند تا بارداری سالم تری داشته باشند. توصیه می شود خانم ها روزی نیم ساعت را به ورزش و فعالیت بدنی اختصاص دهند.
ورزش در دوران بارداری به شما کمک می کند تا زایمان راحت تری داشته باشید. راه رفتن و شنا کردن نیز همواره توصیه می شود. خانم هایی که قبل از بارداری تحرک و فعالیت بدنی بالایی داشتند، باید این کار را در دوران بارداری نیز ادامه دهند.
ورزش هم چنین از بالا رفتن زیاد وزن نیز پیشگیری می کند. اما در صورت مشاهده علائمی از قبیل تنگی نفس، سوزش معده و یا درد قفسه سینه حین ورزش، پزشک را در جریان قرار دهید.
نکات مهم مراقبت های دوران بارداری
دیگر مواردی که باید به آن ها در دوران بارداری اهمیت داده شود، عبارتند از:
- کنار گذاشتن استعمال دخانیات و قرار نگرفتن در نزدیکی افراد سیگاری. سیگار کشیدن احتمال زایمان زودرس و یا به دنیا آمدن نوزاد با وزن پایین را افزایش می دهد.
- عدم مصرف مشروبات الکی. الکل خود یکی از دلایل بروز نقایص تولد می باشد.
- خودداری از دوش واژینال. شست و شوی مستقیم واژن می تواند باعث از بین رفتن باکتری های مفیدی شود که به حفظ تمیزی واژن کمک می کنند.
در خانم هایی که صبح ها با حالت تهوع از خواب بیدار می شوند، توصیه می شود از مصرف مواد غذایی ادویه دار و تند خودداری کنند. برخی خانم ها زمانی که معده شان خالی است، دچار حالت تهوع می شوند، که توصیه می شود از خالی نگه داشتن معده نیز خودداری شود.
در خصوص احساس خستگی که به سراغ برخی خانم های باردار می آید نیز بگوییم که توصیه می شود مادر در طول روز خواب و استراحت کافی را داشته باشد.
در دوران بارداری، شاهد تغییرات هورمونی هستیم که نتیجه آن بر هم خوردن خلق و خو و رفتارهای مادر می باشد. بهتر است در این دوران، به خودتان سخت نگیرید.
در پایان این که،
دوران بارداری یکی از حساس ترین دوران هاست که نیاز به مراقبت های بالایی دارد تا بارداری سالم و زایمان راحت تری را به همراه داشته باشد. مهم ترین این مراقبت ها انتخاب سبک زندگی سالم است که به دنبال آن بسیاری از موارد رعایت می شود و از بروز عوارض و مشکلات نیز پیشگیری خواهد شد.
دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم
فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان سال 1386 از دانشگاه علوم پزشکی ایران
فارغ التحصیل دکترا حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1373
فلوشیپ پرناتولوژی از بیمارستان صارم سال 1393
عضو جامعه جراحان اروپا NESA
دارای بیش از 15 سال کار در حیطه جراحی و بیماری های زنان و زایمان در بیمارستان های تهران
0 دیدگاه