سونوگرافی واژینال
فهرست محتوا
بارداری یکی از مهم ترین فرآیند های زندگی هر زنی است که در طی آن نیاز به مراقبت های ویژه ای است تا از سلامت مادر و جنین محافظت شود، برای چکاپ و بررسی های این دوره به انجام انواع مختلف تصویر برداری، غربالگری، سونوگرافی نیاز است، یکی از آن ها سونوگرافی واژینال نام دارد. در این مقاله قصد داریم با توجه به اهمیت بالای این نوع سونوگرافی در معاینه و بررسی اندام زنانه بیشتر توضیح دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید:
سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی واژینال به معنی انجام تصویر برداری از لگن خانم از طریق وسیله داخل واژن می باشد، به نام پروب واژینال، علت استفاده از این وسیله تشخیص دقیق تر موارد طبیعی و غیر طبیعی در لگن است. به دلیل نزدیک تر بودن پروب به احشا داخل لگن تصویر شفاف تر و دقیق تر از سونوگرافی شکمی ارائه می کند. از آن جایی که این نوع از سونوگرافی از امواج فراصوت برای تولید تصویر استفاده می کند، متخصصین این حوزه درمانی از آن تحت عنوان سونوگرافی ترانس واژینال هم یاد می کنند.
نحوه انجام سونوگرافی واژینال
با رعایت تمامی موارد لازمه برای آمادگی های قبل از سونوگرافی می توانید آن را انجام دهید. در هنگام ورود به اتاق رادیولوژی ابتدا در روی تخت مورد نظر دراز می کشید و سپس تکنیسین مربوطه همراه با پزشک وسیله ای به نام پروب را به ژل لوبریکانت آغشته و درون واژن شما فرو می برد، در این مرحله بیمار هیچ گونه دردی را احساس نمی کند ولی نوعی فشار ناخوشایند را تجربه می کند و در ادامه تصاویر نواحی مورد نظر به صورت واضح بر روی مانیتور نمایش داده می شود و پزشک با تنظیم پروب به نتیجه مطلوبی دست می یابد. مدت زمانی که برای انجام این تست صرف می شود حدود 30-60 دقیقه است.
انجام سونوگرافی در چه مواقعی ضروری است؟
- در مراحل تست طبیعی بودن یا نبودن ناحیه لگن یا شکم
- زمانی که خونریزی واژینال بدون علت مشاهده شد.
- احساس درد در ناحیه لگن
- بارداری خارج از رحم
- نازایی
- برای ارزیابی فیبروئید و کیست های رحمی
- چکاپ و تایید جایگذاری صحیح دستگاه IUD
پزشک در چه مواردی سونوگرافی واژینال را در بارداری توصیه می کند؟
موارد اصلی استفاده از سونوگرافی واژینال در بارداری ابتدای تشکیل جنین با توجه به کوچک بودن ساک حاملگی ممکن است از روی شکم قابل مشاهده نباشد. تشخیص این که ساک حاملگی در جای درست در داخل رحم یا کاویته آندومتر قرار گرفته باشد یا احتمال خارج از رحم است از این طریق ممکن است. بهتر است بدانید در سن 6-7 هفته بارداری با سونوگرافی واژینال می توان قلب جنین را مشاهده کرد.
آیا در موارد خونریزی واژینال در بارداری، خونریزی در اطراف ساک حاملگی یا هماتوم دیده می شود؟
با توجه به دریافت های سونوگرافی واژینال درمان های مقتضی انجام می شود. در بررسی خانم غیر حامله دریافت توده های لگنی اعم از: فیبروم، میوم، کیست، آندومتریوز، آندومیوز توسط ترنس واژینال سونوگرافی امکان پذیر است.
*لازم به ذکر است: در افکار عمومی ترنس واژینال سونوگرافی ناخوشایند است باید گفته شود که روش روتین تصویر برداری و تشخیص بارداری سه ماهه اول ترانس واژینال سونوگرافی است و خطری ندارد و باعث سقط جنین نمی شود و دوران نقاهت خاصی هم ندارد.
آمادگی قبل از سونوگرافی واژینال
هنگامی که فرد برای بررسی و ارزیابی به منظور انجام سونوگرافی واژینال به بیمارستان یا مطب پزشک مراجعه می کند باید لباس های خود را از قسمت پایین تنه در بیاورد. این که مثانه پر یا خالی باشد بنا بر نظر پزشک و بنا به دلیل انجام آن مشخص می شود. اما معمولاٌ این نوع تست ها با مثانه خالی صورت می گیرد. در صورتی که خانم ها در دوران عادت ماهانه و یا لکه بینی خود هستند می توانند برای سهولت در انجام سونوگرافی از تامپون ها استفاده کنند تا جلوی خونریزی را بگیرد، البته که قبل از انجام سونوگرافی واژینال باید حتما تامپون خارج را کرد.
عوارض سونوگرافی واژینال
با توجه به بررسی و تحقیقات انجام شده سونوگرافی واژینال هیچ گونه عارضه ی در آن شناخته شده نیست و این امر زمانی محقق می شود که سونوگرافی توسط تکنسینی متبحر و با تجربه انجام شود تا به یک سونوگرافی بی خطر و ایمن تبدیل شود.
آیا سونوگرافی ترانس واژینال در دوران بارداری خطر آفرین است؟
از آن جایی سونوگرافی ترانس واژینال از امواج فرا صوت برای تولید تصویر استفاده می کند، می توان گفت بر اساس تحقیقاتی که توسط محققین انجام شده است این اشعه هیچ تاثیری بر روی مادر و جنین بر جای نمی گذارد.باز هم برای اطمینان خاطر بیشتر به دنبال انتخاب بهترین متخصص زنان و رادیولوژیست باشید.
جهت تماس و برقراری ارتباط می توانید با شماره 02166125753 تماس حاصل فرمایید. صفحه اینستاگرام دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم
هزینه سونوگرافی واژینال
همانطور که می دانید سونوگرافی واژینال برای بررسی و ارزیابی وضعیت ارگان های داخلی بدن انجام می شود و هم چنین در زمان بارداری هم بسیار کمک کننده و موفقیت آمیز بوده است. خوشبختانه بسیاری از رادیولوژیست های سراسر کشورما تمامی هزینه ههای مربوط به این سونوگرافی را بر اساس تعرفه های مشخص شده از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، محاسبه می کنند و به همین دلیل در مورد قیمت و هزینه های جاری انجام آن جای نگرانی وجود ندارد. هم چنین علاوه بر آن به عنوان خدمات درمانی تحت پوشش بیمه ای نیز قرار می گیرد. عواملی از قبیل میزان تخصص، مهارت و تجربه پزشک و رادیولوژی و کیفیت و کمیت دستگاه های مورد استفاده، در برآورد میزان هزینه های انجام سونوگرافی ترانس واژینال دخیل هستند.
در پایان
با توجه به مطالب و نکات مذکور این سونوگرافی را برای حفظ سلامتی خود و جنین تان انجام دهید اما پیش از آن با تحقیق و بررسی از رادیولوژیست مربوط و پزشک خود مطمئن شوید تا تمامی مراحل آن به درستی انجام می شود. چنانچه مفید فائده تان واقع شده مطالب فوق را می توانید با ذکر منبع از وب سایت رسمی خانم دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم در اختیار دوستان و اشنایان تان قرار دهید.
بیشتر بخوانید: مشاوره پیش از ازدواج _ مراقبت های دوران بارداری _ تغذیه در دوران بارداری
دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم
فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان سال 1386 از دانشگاه علوم پزشکی ایران
فارغ التحصیل دکترا حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1373
فلوشیپ پرناتولوژی از بیمارستان صارم سال 1393
عضو جامعه جراحان اروپا NESA
دارای بیش از 15 سال کار در حیطه جراحی و بیماری های زنان و زایمان در بیمارستان های تهران
0 دیدگاه