مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

همه چیز درباره سرطان رحم

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: میانگین: ]

یکی از بیماری های شایع در میان زنان، ابتلا به سرطان رحم است که بنا به دلایلی متعددی بر خانم ها عارض می شود و حتی می تواند به عنوان تهدیدی جدی برای سلامتی شان محسوب شود. این نوع عارضه با علائم و شکل های متعددی در زنان ظاهر می گردد که می توان با مراجعات متعدد به متخصص زنان و انجام چکاپ های دوره ای و تخصصی هم چون تست پاپ اسمیر و سونوگرافی از رحم می توان جلوی بروز آن را گرفت و یا این که در صورتی که به این عارضه مبتلا گردید در اولین فرصت می توان به تشخیص و شناسایی آن پرداخت به تبع آن روند درمانی و بهبودی بیماری نیز با سرعت بیشتری پیش می رود. پس از مراقبت و حفاظت از سلامتی تان غافل نشوید.

سرطان رحم چیست؟

فهرست محتوا

نوعی از انواع متعددی از سرطان ها هستند که در بافت داخلی رحم آغاز می شود، جالب است بدانید این نوع بیماری زمانی ایجاد می شود که  سلول های غیر طبیعی داخل مخاط رحم یا همان بافت آندومتر به صورت غیر قابل کنترل رشد می کنند.

علاوه بر این ها انواع دیگری از سرطان می تواند در رحم ایجاد شود، من جمله: سارکوم رحم، اما لازم است بدانید که شیوع این نوع از آن بسیار کمتر از سرطان آندومتر است.

عکس سرطان رحم زنان

عکس سرطان رحم

تصویری از سلول های سرطانی

علائم ظاهری سرطان رحم

نشانه های بروز سرطان رحم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خونریزی واژینال پس از اتمام دوران یائسگی
  • لکه بینی در بین دوره های عادت ماهیانه
  • احساس درد شدید در ناحیه لگن
  • ترشحات غیر عادی با شکل های مختلف آبکی و خونی از واژن

در صورت مشاهده هر کدام از موارد فوق الذکر حتی به طور خفیف نیز باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و نسبت به بررسی ها و معاینات بالینی اقدام کنید تا از سلامتی خود اطمینان حاصل کنید.

علل بروز سرطان رحم

در این زمینه پژوهش های گسترده ای صورت گرفته است و متاسفانه اطلاعات دقیقی از علت بروز چنین عارضه ای در دست نیست و با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی نیز پزشکان هم چنان نتواسته اند به نتیجه مشخصی برسند.

اما آن چه مسلم این است که عواملی هم چون جهش های ژنتیکی درون سلول های آندومتر، ممکن است باعث ایجاد چنین بیماری هولناکی برای زنان شود.

این جهش ژنتیکی، سلول های سالم و طبیعی را به سلول های غیرطبیعی تبدیل می کند. سلول های سالم با سرعت تعیین شده رشد و تکثیر می کنند و در نهایت در یک زمان مشخص می میرند. اما سلول های غیرطبیعی خارج از کنترل رشد و تکثیر می یابند و در یک زمان مشخص نمی میرند. در چنین وضعیتی سلول های غیر طبیعی در یکجا تجمع یافته، یک توده (تومور) تشکیل می دهند. سلول های سرطانی به بافت های مجاور حمله کرده و می توانند از تومور اولیه جدا شده و در جاهای دیگر بدن پخش شوند که اصطلاحاٌ از آن تحت عنوان متاستاز سرطانی یاد می کنند.

بیشتر بخوانید
چگونه با تخمدان پلی کیستیک باردار شویم؟

عوامل خطرساز برای ابتلا به سرطان رحم

  • عدم بارداری مطلق
  • بالا رفتن سن
  • اضافه بودن بیش از حد وزن بدن
  • ابتلا به نوعی سندروم ارثی به نام سرطان کرونر
  • نوسانات هورمونی های زنانه
  • اتفاقی که باعث افزایش سطح میزان ترشح هورمون زنانه ای به نام استروژن باشد و همین امر موجب افزایش شانس ابتلا به این بیماری می شود.
  • شروع دوره پریودی قبل از 12 سالگی در زنان
  • تعویق افتادن یائسگی در زنان
نشانه سرطان در زنان

سرطان رحم در خانم ها

از کجا بفهمیم سرطان رحم داریم؟

با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است محققین به این نتیجه دست یافته اند که سرطان رحم را به راحتی می توان در همان مراحل اولیه شروع خود تشخیص داد، چرا که علائم ظاهری مشهودی دارند و چنانچه پیگیری و مراقبت ها انجام شود روند درمانی نیز به سرعت آغاز و در نتیجه جلوی بروز متاستاز سرطان رحم که توعی پیشرفته و منتشر شده سلول های رحمی است، گرفته می شود. علاوه بر آن طی انجام انواع متعددی از آزمایشات تخصصی که در ذیل به شرح مختصری از آن می پردازیم می توانیم به وجود چنین بیماری در بدن مان پی ببریم.

1. آزمایش خون

البته در این مورد باید بدانید که تا به حال نتایج آزمایش خونی به تنهایی و به طور قطعی نتوانسته به تشخیص چنین عارضه ای بپردازد.

2. انواع تصویر برداری

هم چون سونوگرافی واژینال، سی تی اسکن، ام آر آی ناحیه لگن، رادیوگرافی قفسه سینه، اسکن تراکم استخوان (در صورتی که احتمال متاستاز به سایر اندام های بدن وجود داشته باشد)

3. نمونه بردازی از بافت یا همان روش بیوپسی

از طریق یک ابزار مخصوص همانند سرنگ با سر سوزن های بزرگ و تحت بی حسی موضعی بخش کوچکی از بافت غیر طبیعی را از داخل بدن استخراج کرده و برای تکمیل شدن پروسه تشخیص به بخش پاتولوژی می فرستند تا با بررسی دقیق تر نتیجه نهایی اعلام گردد. بهتر است بدانید در میان شیوه های متعدد تشخیص، شکل های مختلفی از سرطان بسیار قدرتمند عمل می کند و نتیجه ای قطعی را در بر می گیرد.

بیشتر بخوانید
فیبروم رحم

4. کورتاژ تشخیصی

یکی دیگر از این روش ها است که در صورتی که نتایج حاصله از نمونه برداری بافتی برای پزشک مبهم و غیر قابل تفهیم باشد از آن استفاده می شود، فرآیند انجام این کار به این شکل است که با استفاده از ابزاری بسیار نازک و ظریف که به سمت دهانه رحم می فرستند مقداری از بافت آندومتر را می تراشند و سپس آن را به مجدد به آزمایشگاه پاتولوژی تخصصی ارسال می کنند. عمدتا به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی نیز انجام می شود.

5. هیستروسکوپی

متخصصین این حوزه درمانی برای دریافت راهنمایی های بیشتر و تکمیل پروسه تشخیص های بالینی خود ممکن است از این روش هم کمک بگیرند. بدین ترتیب دستگاه هیستروسکوپی که لوله ای بسیار نازک و با دوربینی که در انتهای آن تعبیه شده است را به داخل دهانه رحم فرو می برند و تصاویری واضخ و دقیق از اقصا نقاط رحم و بافت های داخلی آن از طریق ارسال آن به مانیتور، به پزشک ارائه می دهد حتی گاهی برای برداشتن بافت آندومتر از رحم از این تکنیک کمک می گیرند.

درمان قطعی سرطان رحم

عمل جراحی

یکی از راهکار های اصلی درمان قطعی سرطان رحم در سراسر دنیا است، این روش شامل براشتن کامل رحم به همراه تمامی اندام های مجاور رحم همچون تخمدان ها و گره های لنفاوی، همان هیسترکتومی نام دارد.

راه های دیگری برای درمان به منظور مکمل سازی این روش درمانی وجود دارد که به شرح زیر است:

پرتو درمانی

که از طریق تابش مستقیم اشعه های ایکس X  به نابود سازی سلول های سرطانی می پردازد البته اغلب پزشک این رویکرد درمانی را پس از اتمام دوره عمل جراحی برای بیمار تجویز کند چرا که به وفور مشاهده شده است که نتایج رادیوتراپی آخرین سلول های سرطانی باقی مانده در بدن را از بین می برد. باید در نظر داشته باشید که هر روشی علاوه بر سود و مزایای که برای شما به ارمغان می آورد ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد که بسیار کمتر از میزان اثر بخشی مثبت آن است. به همین خاطر، احساس خستگی، اختلال در دفع ادرار، ایجاد سوختگی در محل مورد نظر و تغییرات مشهود بر روی پوست از جمله عوارضی است که ممکن است بعد از پرتودرمانی گریبان گیرتان شود.

شیمی درمانی

یا همان روش تزریق دارو های قوی و کشنده سلول های سرطانی از طرق تزریق وریدی به داخل بدن که باعث تخریب متاستاز های سرطانی می شود. پزشکان معمولاٌ از این روش به عنوان راهی برای جلوگیری از پیشرفت سرطان ها استفاده می کنند. همانطور که در مبحث پیشین نیز بدان اشاره کردیم ممکن است آثار ناخوشایندی از جمله: ریزش مو، حالت تهوع شدید، احساس خستگی مفرط، کم خونی، عفونت، نیز بر جای بگذارد.

بیشتر بخوانید
درمان زگیل تناسلی با پلاسماجت

هورمون تراپی

یکی دیگر از انواع روش های درمان سرطان رحم می توان به هورمون تراپی اشاره کرد، که از طریق تزریق هورمون ها به مبارزه با این بیماری پرداخت.

پیشگیری بهتر از درمان است

با توجه به سوالات متعددی از سوی شما کاربران عزیز این وب سایت مطرح شده است، بر آن شده ایم که در مورد نکات پیشگیرانه ی ابتلا به این نوع از سرطان نیز اطلاعاتی در خور در اختیارتان قرار دهیم. چرا که برای همه ما پیش آمده است که بار ها و بارها شنیده باشیم پیشگیری بهتر از درمان است و واقعا هم بهتر از درمان است. پس با ما باشید تا توصیه های طلایی را کسب کنید.

  • مدام تحت مراقبت و چکاپ های دوره ای خود قرار بگیرید و طی جلسات مراجعه به پزشک متخصص زنان از وی در مورد خطرات هورمون تراپی بعد از یائسگی بپرسید. ( بپرسید، پرسیدن عیب نیست)
  • سعی کنید تا می توانید قرص های اورژانسی جلوگیری از بارداری را با ملاحظات بیشتری مصرف کنید تا خطر آفرین نشوند. چرا که این نوع از دارو ها اثرات جانبی مثبت و منفی مختص به خود را دارند که باید در این باره از بهترین متخصص زنان و زایمان مشورت بگیرید.
  • وزن بدن تان را در تعادل و تناسب نگه دارید و از مصرف مواد غذایی پر کالری و پر چرب خودداری کنید.
  • ورزش کنید تا بدن تان سالم بماند.
  • موارد بهداشتی مرتبط با رحم و واژن را به خوبی رعایت کنید.

نتیجه گیری

دقت فرمایید این دست از مطالب به منظور افزایش اطلاعات و آگاهی های عمومی شما مخاطبین عزیز تهیه و تنظیم شده است و به هیچ وجه نباید استفاده از آن را جایگزین مراجعه به پزشک متخصص، تشخیص و درمان آن کنید چرا که ممکن است خسارات زیان باری به سلامتی تان وارد می شود.

منبع:

https://www.nhs.uk/conditions/womb-cancer/

دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم

فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان سال 1386 از دانشگاه علوم پزشکی ایران

فارغ التحصیل دکترا حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1373

فلوشیپ پرناتولوژی از بیمارستان صارم سال 1393

عضو جامعه جراحان اروپا NESA

دارای بیش از 15 سال کار در حیطه جراحی و بیماری های زنان و زایمان در بیمارستان های تهران

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با پزشک