دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم » بارداری و زایمان » هر آنچه که درباره بارداری مولار نمی دانید …
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

هر آنچه که درباره بارداری مولار نمی دانید …

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: میانگین: ]

بارداری یکی از همان اتفاقات مهم و حساس زندگی هر زنی است که در بازه های زمانی مختلفی برای آن ها اتفاق می فاتد به نوبه ای تجربه ای شیرین ولی در عین حال سخت و طاقت فرسا را برای خانم ها رقم می زند که برای همه آن ها تازگی دارد. اما با داریت و مراجعه منظم به پزشک می توان تا حدی بسیاری این موراد را کنترل کرد. اما زمانی که این بارداری به شکل نرمالی پیش نرود و منجر به بروز مشکلات بسیار دیگری شود برای خانم ها دردسرساز می شود. در این پروسه نیز بیماری و مشکلات بسیاری در کمین خانم ها است. بارداری پوچ یکی از همان مشکلاتی است که برای مادر باردار تجربه ناخوشایندی را رقم می زند. حال قصد داریم در ادامه این مقاله در مورد چیستی و چگونگی درمان این عارضه هولناک بیشتر بحث کنیم تا ان دسته از افرادی که به این مشکل دچار شده اند با آگاهی و اطلاعات بیشتری نسبت به درمان آن اقدام کنند.

بارداری مولار چیست؟

فهرست محتوا

همانطور که می دانید بارداری یک خانم زمانی اتفاق می افتد که اسپرم مرد بارور با تخمک خانم ترکیب شوند یا اصطلاحاٌ عمل لقاح انجام شود. در این حین سلول جفت جنین تشکیل و این نوع سلول ها به دیواره رحم می چسبند و شروع به رشد می کنند چنانچه روند رشد به صورت غیر طبیعی طی شود به مرور نیز توده های غیر طبیعی ایجاد می شود و علائم مشخصی را در خانم باردار بروز می دهند و بدین ترتیب می توان گفت بارداری مولار نیز نامیده می شود ایجاد می شود و در چنین شرایطی باید فوری به پزشک مراجعه کنید تا با شروع معاینات بالینی اقدام به تشخیصی سریع و درمان زود هنگام کند تا سلامتی مادر حفظ شود.

لازم به ذکر است بر اساس مطالعات انجام شده حاملگی مولار از جمله شایع ترین علل سقط جنین در سه ماهه اول بارداری به حساب می آید.

انواع حامگلی مولار

با توجه به تحقیقاتی که اخیراٌ انجام شده است بارداری مولار دو نوع کلی دارد که شامل موارد زیر می شود:

  1. بارداری مولار کامل

در این نوع از حاملگی بافت جفت غیر طبیعی بسیار بزرگ و ورم کرده است که درون آن کیست های پر از مایع است.

  1. بارداری مولار جزئی

در این شرایط ممکن است در بافت جنین تشکیل شده باشد اما به همراه بافت جفت غیر طبیعی که جنین امکان رشد و در نهایت زنده ماندن را ندارد و معمولاٌ در همان اوایل دوران بارداری سقط و از بین می روند.

بیشتر بخوانید
نکاتی در رابطه با علل سقط سه ماهه دوم بارداری

علائم بارداری مولار

در ابتدا بهتر است بدانید علائم بارداری مولار همانند همان حاملگی های طبیعی است، اما با چند تفاوت کوتاه که با تشخیص های بالینی توسط متخصصین این حوزه درمانی انجام می شود. در ادامه به برخی از مهم ترین شاخصه های بروز این عارضه اشاره خواهیم کرد.

  • پر فشاری خون
  • خونریزی در همان سه ماهه اول دوران بارداری به شکل رنگ قهوه ای تیره تا قرمز روشن
  • احساس درد یا فشار در نواحی زیر شکم و یا لگن خانم
  • ابتلا به پرکاری تیروئید
  • تاخیر در عادت ماهانه
  • خستگی
  • بی حالی
  • تهوع
  • احساس سنگینی
  • احساس درد در ناحیه نوک پستان
  • ابتلا به بیماری پره اکلامپسی که باعث فشار خون بالای مادر و هم چنین از بین رفتن پروتئین موجود در بدن مادر از طریق ادرار می شود.
  • رشد بی رویه رحم مادر

*چنانچه هر کدام از علائم مذکور را چه به صورت خفیف یا شدید تجربه کردید سریعا با بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران تماس بگیرید و تحت مراقبت قرار گیرید.

علل بروز بارداری مولار

پژوهشگران تا کنون توانسته اند با چندین تحقیق متعدد به علل بروز چنین عارضه ای دست یابند از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد که با تشکیل نشدن کامل جنین، اختلال در تقسیم سلولی، اختلال در سیستم کروموزمی آن و هم چنین عدم کیفیت مناسب اسپرم مرد یا تخمک زن نیز می تواند بر ایجاد آن تاثیر گذار باشد. البته که بخشی از این موارد نیز ریشه در سوابق خانوادگی و ژنتیک فرد دارد که باید قبل از اقدام به بارداری با دقت و حساسیت بیشتری پیگیری نماید.

چه عواملی موجب حاملگی مولار می شوند؟

آمار های حاکی از آن است که از هر 1000 بارداری طبیعی یک عدد بارداری مولار اتفاق می افتد که عوامل متعددی در ایجاد آن دخیل هستند. مواردی از این دست می توانند شانس ایتلا به این عارضه را افزایش دهندک

  • سن مادر که در خانم ها بیش از 35 سال سن و زیر 20 سال سن بارداری توصیه نمی شود.
  • سابقه سقط جنین در شرایطی که خانمی قبلا سقط جنین با بارداری مولار را تجربه کرده است ممکن است مجدد دچار بارداری مولار شود.
بیشتر بخوانید
سرما خوردگی یا آنفولانزا در دوران بارداری

حاملگی مولار چگونه تشخیص داده می شود؟

همانطور که به مختصر در مباحث پیشین نیز بدان اشاره کرده ایم این اتفاق تحت نظر متخصص زنان و زایمان مورد بررسی و تشخیص قطعی قرار می گیرد و هیچ نمی توان گفت بر اساس علائم موجود بدون هیچ گونه تشخیص بالینی، بارداری مولار اتفاق افتاده است. با توجه به تخصص و تجربه ای که پزشک دارد متوجه می شود، از آنجایی که به طور طبیعی جنین در 6 هفته ای داخل کیسه حاملگی تشکیل می شود اما در زمان حاملگی مولار این ساک حاملگی خالی می باشد. در اکثر خانم های که دوران عادت ماهانه نامنظمی را طی می کنند در صورتی که ساک حاملگی در این بازه زمانی خالی باشد نیز می توان گفت امری طبیعی است زیرا ممکن است جنین کمی دیرتر تشکیل گردد اما در چنین شرایطی انتظار می رود که در طی مدت زمان 1 – 2 هفته ای دیگر با انجام مجدد سونوگرافی بارداری در ساک بارداری جنین مشاهده شود.

از دیگر راهکار های متخصصین این حوزه درمانی برای تشخیص دقیق تر درگیری به این عارضه انجام می دهند می توان به تجویز آزمایش خونی که با هدف اندازه گیری سطح هورمون بارداری تحت عنوان گنادوتروپین جفتی انسان یا همان (HCG)

انجام می شود. در چنین شرایطی از روی عدد این هورمون در نتایج حاصله از آزمایش می توان به آن پی برد. چرا که در باداری مولار در قیاس با بارداری طبیعی عدد این هورمون خیلی بیشتر است.

درمان بارداری مولار 

روش های متعددی برای درمان آن وجود دارد که پرشک متخصص شما با در نظر گرفتن شرایط بیماری و صلاج دید خود اقدام به انتخاب هر یک از راهکار های درمانی زیر می کنند که عبارت اند از:

دارو درمانی

در ابتدا پس از مراجعه به پزشک اقدام به تجویز برخی از دارو های خاصی می کنند که موجب جلوگیری از پیش روی سلول های مولار درون رحم می شود.

کورتاژ

از جمله راهکار های است که برای درمان این اتفاق به کار می رود است که با کمک دستگاه های مخصوصی تمامی بافت مولار داخل رحم را در بازه زمانی 15 – 30 دقیقه از بین می برد. سپس در ادامه به صورت دوره ای با انجام ازمایش خون میزان سطح هورمون های خانم را سنجیده می شود تا مدت 6 ماه – یکسال تا هیچ گونه اثری از بافت مولار داخل بدن زن نماند. لازم به ذکر است متخصص توصیه می کند در این دوره با کمک روش های مجاز از بارداری جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید
نکاتی در رابطه با زایمان زودرس

شیمی درمانی

شیمی درمانی از جمله روش های از بین برنده سلول های غیز طبیعی همچون مولار و سرطان است. البته جای نگرانی نیست در این شرایط هر گونه توانایی باروری خانم را تحت تاثیر قرار نمی دهد. عموما بعد از 2 – 6 ماه پس از انجام آخرین جلسه شیمی درمانی قاعدگی خانم به همان صورت اولیه و طبیعی در می آید.

استخراج رحم

چنانچه بافت مولار داخل رحم مادر بزرگ باشد و خانم مجدد قصد اقدام به بارداری را نداشته باشد از این روش نیز کمک می گیرند. این کار را با عمل تحت عنوان هیستروکتومی انجام می دهند که بسیار امن و جدید است.

*در نظر داشته باشید با توجه به خطراتی که این عارضه برای سلامتی خانم ها در پی دارد باید در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام کرد در غیر این صورت ممکن است خانم باروری خود را برای همیشه از دست دهد و شاید در موارد نادری به یک نوع سرطان بدخیم مبتلا شود.

خلاصه مطلب

چنانچه بعد از مطالعه دقیق مطالب فوق هر گونه ابهام یا سوالی ایجاد شد می توانید در انتها مقاله در بخش دیدگاه وب سایت مطرح کنید تا خانم دکتر هاشمی جم در اسرع وقت پاسخی در خور در اختیارتان قرار دهد.

دکتر منیژه سیمین دخت هاشمی جم

فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان سال 1386 از دانشگاه علوم پزشکی ایران

فارغ التحصیل دکترا حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1373

فلوشیپ پرناتولوژی از بیمارستان صارم سال 1393

عضو جامعه جراحان اروپا NESA

دارای بیش از 15 سال کار در حیطه جراحی و بیماری های زنان و زایمان در بیمارستان های تهران

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با پزشک